Nexus 5 - Uppackning & första intryck

Hej!

 

I veckan anlände äntligen den efterlängtade Nexus 5!

 

 

 
 

Förpackningen är ganska kulört, med en blå bakgrund samt en skymt av telefonen med en färgglad bakgrundsbild. På baksidan syns en glimt av telefonens baksida och kameralinsen.

 
 
 
 

Öppnar vi förpackningen möts vi direkt av det vi väntat på. Till skillnad från systertelefonen G2 där dess skärmskydd stoltserade med en del av hårdvaran som den utrustats med, har skärmskyddet på Nexus 5 bara just namnet ”Nexus 5” inprintat på sig.

 

 

 
 

Inuti förpackningen finns, förutom telefonen, en instruktionsbok, en micro-usbkabel, en nätladdare på 1.2 A, och ett litet kort som beskriver hur man öppnar sim-kortsluckan.

 

 

 

 

Nexus 5 brukar som sagt ofta kallas G2's systertelefon, då de har mycket gemensamt med varandra. De är båda LG's flaggskeppstelefoner för den här hösten, och de är i grunden byggda på liknande hårdvara. Men det finns ändå ganska mycket som skiljer de båda telefonerna åt.

 

Nexus 5 har precis som G2 Qualcomm's värstingchipp Snapdragon 800, som bygger på fyra kärnor som körs i 2,26 GHz, samt grafikdelen Adreno 330. Nexus 5 har även en LCD-skärm med Full HD-upplösning (1080x1920 pixlar). Skärmen, som ligger på 5 tum, är något mindre än G2's skärm på 5,2 tum. Det ger en något högre pixeltäthet på 445 PPI, jämfört med G2's 424 PPI. Skärmen är skyddad av Corning Gorilla Glass 3. Kameran ligger på 8 megapixlar, att jämföra med G2'ans 13, och de kan båda filma i 1080p-upplösning. De har även båda två utrustats med OIS, optisk bildstabilisering. Hur stor betydelse det lägre pixelantalet har i praktiken återstår förstås att se.

 

Det interna lagringsutrymmet ligger endast på 16gb, vilket kan tyckas som lite enligt många, särskilt då telefonen inte har någon minneskortsläsare. Det ska dock även att släppas en version med 32gb. Frågetecknet inför Nexus 5 har mestadels varit hur uthålligt batteriet är, då kapaciteten ligger på något låga 2300 mAh. Detta kan jämföras med G2's 3000 mAh, vilket förstås ger en ganska stor skillnad i batteritid. Nexus 5 har precis som G2 stöd för 4G.

 

Telefonen mäter 69,17 x 137,84 mm och är 8,6 mm tjock, vilket kan jämföras med G2's 70,9 x 138,5 x 8,9 mm. Storleksmässigt skiljer det alltså inte alls mycket åt mellan telefonerna.

 

LG har inte skickat med några hörlurar den här gången. Detta tycker jag personligen är ett plus. Varför? Jo, för att de allra flesta har säkerligen minst ett par hörlurar där hemma som de redan använder. Att skippa att skicka med hörlurar och därmed kunna sänka kostnaden för telefonen tjänar troligtvis både företaget och kunderna på i längden.

 

 

 

 

Nexus 5 är ett samarbete mellan LG och Google, där LG står för hårdvaran av telefonen, medan den kör Googles ”rena” version av Android, ofta kallat Vanilla Android, som inte kör någon av tillverkarnas egenanpassade gränssnitt av operativsystemet. Detta har såklart både för- och nackdelar. Vanilla Android saknar ofta vissa funktioner som tillverkare väljer att implementera i deras anpassade gränssnitt, men samtidigt finns det många som föredrar den rena versionen av operativsystemet. Viktigast av allt är kanske också att Google släpper Android-uppdateringar till telefonen direkt när de kommer ut. Nexus 5 är även den första telefonen som kör den nyaste versionen av Android, nämligen version 4.4, ”KitKat”.

 

Baksidan av telefonen är precis som på G2 gjord i plast. Skillnaden i känsla är dock väldigt stor. Materialet hos Nexus 5 verkar vara samma som hos storebror Nexus 10. Det känns mer som gummi än som plast, vilket gör att den saknar halkigheten som G2 har. Detta ger därmed ett riktigt bra grepp i handen. Den saknar dock de riktigt rundade kanterna som G2 har, vilket gör att den ändå inte riktigt är lika skön att hålla i. Detta är dock såklart bara min personliga åsikt; om du står i valet och kvalet mellan en Nexus 5 och en G2 så föreslår jag att du besöker en telefonaffär och känner och klämmer på båda telefonerna innan du beslutar dig.

 

 

 

 

På baksidan sitter den ovanligt stora kameralinsen, med LED-lampan under. Namnet ”Nexus” är snyggt inprintat i mitten. Under finns LG's logga placerad.

 

 

 

 

På högersidan finner vi längst upp strömknappen, och under den luckan till sim-kortet. Strömknappen sticker ut precis så långt som man vill att den ska göra, vilket gör den lätt att hitta i mörker. Den avger också ett behagligt distinkt klickljud.

 

 

 

 

På vänstersidan sitter volymknapparna. Dessa är av precis samma karaktär som strömknappen. Gemensamt för knapparna är att de möjligtvis kan kännas något vassa i kanterna.

 

 

 

 

Till skillnad från G2, där hörlusuttaget sitter på undersidan, så sitter det hos Nexus 5 på ovansidan. Här finner vi även en sekundär mikrofon för reducering av bakgrundsljud vid ljudupptagning. Var någonstans som hörlusuttaget bör sitta på en telefon ger alltid långa diskussioner på teknikforum. Det är helt upp till en själv om man personligen föredrar att ha det på undersidan eller ovansidan, och det går därför itne att säga att den ena konfigurationen är bättre än den andra.

 

 

 

 

På undersidan finner vi slutligen micro-usbuttaget, samt högtalaren. Att högtalaren är placerad på detta ställe istället för på baksidan är enligt mig ett stort plus. Om högtalaren sitter på baksidan så dämpas ljudet något oerhört varje gång man lägger ner telefonen på ett bord, vilket man slipper med denna konfiguration. Det ser ut att sitta två högtalare på undersidan, en på varsin sida om micro-usbuttaget, och att Nexus 5 därmed erbjuder stereoljud. Detta är dock bara för estetikens skull, för precis som på G2 så är det bara den ena högtalaren som verkligen levererar ljud.

 

 

 
G2 till vänster, Nexus 5 till höger
 
 
 
G2 till vänster, Nexus 5 till höger

 

 

 
G2, Nexus 5, Optimus G

 

 

 
G2, Nexus 5, Optimus G

 

 

 

Har ni frågor kring Nexus 5 eller G2 så är ni som vanligt välkomna att skriva i kommentatorsfältet!

 

/ A