Några tankar

Många förknippar än idag namnet LG med det svarta fåret Optimus 2X, som förvisso var ledande på hårdvarufronten vid tiden för dess release, men mjukvaran var tyvärr undermålig och telefonen led av en dåligt optimerad Androidversion som var full av buggar och uteblivna uppdateringar. Efterföljarna Optimus True HD LTE och Optimus 4X HD var två steg i rätt riktning, men det var först med Optimus G som LG visade att de verkligen hade tagit till sig av den föregående kritiken mot deras mjukvara. Optimus G var LG's första telefon med Android Jelly Bean och det omtalade Project Butter som skulle föra med sig ett avsevärt bättre flyt i mjukvaran, och därmed var allt microlagg som tidigare funnits i gemene Androidtelefon som bortblåst. Optimus G var extremt snabb, och fick alla konkurrerande tillverkares Androidtelefoner att framstå som laggiga även med deras egna respektive anpassade versioner av Jelly Bean. Optimus G var även full av nyskapande lösningar och smarta finesser som vissa inte fanns att tillgå i vare sig vanilla Android eller andra tillverkares gränssnitt. Här i Norden fick dock LG ändå inte riktigt den upprättelsen de var ute efter. Det fanns nämligen ett problem med Optimus G, och det var att den släpptes ett halvår senare hos oss än i Asien och USA. Telefonen låg därmed inte i framkanten vad gällde hårdvaran, för inom två månader hade alla de största konkurrenterna (Samsung, Sony och HTC) släppt sina nya flaggskepp som allihopa överträffade Optimus G på hårdvarufronten. Det finns speciellt två aspekter där LG tyvärr alltid har legat lite efter konkurrenterna; kameran och batteriet. Även om båda aspekterna utan tvekan var godkända hade det inte skadat med en bättre kamerasensor samt ett mer kraftfullt batteri. Det fanns dock en sak som ändå talade för Optimus G, och det var den aggressiva prissättningen, där den låg ett par tusenlappar under konkurrenternas priser. Optimus G hade även en knivskarp skärm, trots att den ”bara” hade 720p-upplösning till skillnad mot konkurrenternas 1080p-skärmar. Detta gjorde att den enligt mig utan tvekan blev den mest prisvärda telefonen ute på marknaden, vilket gjorde att jag varmt kunde rekommendera den till alla som rådfrågade mig om hjälp vid köp av en ny telefon.

 

LG har med lanseringen av det nya flaggskeppet G2 större förväntningar på sig än de någonsin haft tidigare, och denna gången vill de göra allt rätt. Telefonen har lanserats i USA, Europa och Asien inom en månad, och den har allt det senaste på teknikfronten. Med en otroligt imponerande liten mängd dödyta, en 5.2” stor skärm med full hd-upplösning, en ny kamerasensor, ett kraftfullt batteri på 3000 mAh samt en helt unik placering av ström- och volymknapparna, vill LG få sin slutgiltiga upprättelse och återfå sin rätta plats inom Androidvärlden.

 

Det finns tyvärr en hel mängd recensioner om G2an där ute där ”recensenterna” direkt klankat ner på telefonen bara för att de från början varit inställda på att göra det. För att de fortfarande är besvikna över Optimus 2X? Vad vet jag, men hursomhelst är det sjukt fånigt och, för att inte säga, riktigt oprofessionellt, att redan från början vara negativt inställd till en telefon på grund av subjektivt dåliga erfarenheter av en telefon av samma märke som är släppt två och ett halvt år tidigare. Förhoppningsvis är de flesta människor där ute kloka nog att inte ta till sig dessa så kallade ”recensenters” åsikter, utan istället lyssna till seriösa recensioner där skribenterna bedömer telefonen för vad den faktiskt är, och inte för vad samma företag gjort och inte gjort två och ett halvt år tidigare.

 

Denna gång finns ingen akilleshäl, för G2 är så komplett som en telefon i nuläget överhuvudtaget kan bli, både hårdvaru- och mjukvarumässigt. Nu har LG bara en enda sak kvar att bevisa, och det är att visa att de kan uppdatera sina telefoner till nya Androidversioner i takt med konkurrenternas. Hur väl de lyckas med det kan bara framtiden utvisa, men klart är iallafall att de med G2 har skapat en av de absolut bästa telefonerna som finns på marknaden just nu. Om inte den bästa.

 

/ A


QuickWindow Case

Idag anlände LG's officiella tillbehör QuickWindow Case!

 

Det är ett skal med vikbar framsida, vilket gör att telefonens skärm skyddas när den ligger i fickan. Framsidan har ett rektangulärt hål vilket skapar ett litet ”fönster” för skärmen att exempelvis visa klockan på.

 

Skalet är smidigt, slimmat och riktigt snyggt, och även bekvämt. Jag hade dock önskat att det hade gått att integrera en liten magnet i fodralet, en funktion som bland annat vissa tablet-skal har, då framsidan har en tendens att ”lyftas upp” en bit från skärmen efter att man har haft den vikt mot baksidan ett tag. Baksidan är behaglig och både ser ut som, och känns som, telefonens vanliga baksida utan skal på.

 

I LG's mjukvara finns inbyggt stöd för QuickWindow-skal. Är funktionen aktiverad så känner närhetssensorn av när framsidan av skalet läggs mot skärmen, vilket gör att endast den delen av skärmen som ”fönstret” visar, tänds. Fönstret kan ändras till att antingen visa en digital klocka, en analog klocka, eller telefonens musikapp. Inkommande samtal visas på den lilla skärmen, samt en liten smssymbol vid ett oläst meddelande. Tyvärr visas inga andra notifikationer än dessa två, vilket såklart är lite synd, dock har framsidan ett hål för notifikationslampan vilket gör att man fortfarande blir meddelad vid nya notifikationer. Skalet har även en öppning för samtalshögtalaren, vilket gör att man kan prata i telefon med framsidan nedfälld.

 

 

 
 
 
 
 
 
/ A
 
 

Stillbildskameran

Optimus G var en grym telefon, men det fanns en sak som inte höll riktigt samma höga klass som resten av hårdvaran; nämligen kameran. Färgerna tenderade att bli lite för grönaktiga samtidigt som de hade en tendens att flyta ihop lite med varandra. G2 har dock fått en ny 13 MP Exmor RS-lins från Sony utrustad med OIS, optisk bildstabilisering. Det ska ge skarpare bilder även om telefonen inte hålls helt stilla då man tar en bild eller ett videoklipp.

 

Hur väl lyckas G2's stillbildskamera då?

 

Här kommer några dagsbilder som jag tog häromdagen. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

 

 

 
 
 
 
Normal:
 
HDR:
 
Normal:
 
HDR:
 
Normal:
 
HDR:
 
 
 
 
 

 

Jag gillar verkligen G2's kamera starkt, och tycker den producerar skarpa bilder med levande och verklighetstrogna färger. Kameran håller riktigt hög klass både vad gäller stillbild samt video. Jag har blivit väldigt positivt överraskad över HDR-kameran. Den lyckas enligt mig riktigt bra med att ge den rätta HDR-effekten; kort sagt att göra mörka partier ljusare och ljusa partier mörkare för att få en mer "verklig" färgbild. Diverse tekniksajter runt om på nätet utnämner G2 samt Sonys Xperia Z1 till de Androidtelefoner med bäst stilllbildskamera ute på marknaden just nu, vilket såklart är oerhört imponerande.

 

Det ska påpekas att kameran, som med alla andra mobilkameror, självfallet inte är helt utan brister. Kameran tar ibland lite väl lång tid på sig att hitta fokus vid mörker. Jag kan dock förlåta den för det, då den ändå lyckas ta överraskande bra bilder vid mörker, med bra mycket mer ljus i bilderna än vad konkurrenternas kameror klarar av att ge.

 

Mörkerbilder samt filmkameran återkommer jag till!

 

/ A


Högtalare & hörlurar

Ljudet i den externa högtalaren är riktigt bra för att vara en telefonhögtalare. Vid jämförelse med Optimus G levererar G2 ett betydligt renare samt mindre skränigt och burkigt ljud, med en bättre balans mellan diskant och mellanregister. Här måste jag dock ge ett litet minus för maxvolymen som G2 klarar av att ge. Både med den externa högtalaren, samt vid användning av hörlurar eller högtalare via 3,5 mm-utgången, har G2 en betydligt lägre maxvolym än konkurrenterna. När jag lyssnar på musik i hörlurar räcker maxvolymen gott och väl för min egen del, då jag vid användning av hörlurar utan någon extern volymkontroll sällan har volymnivån över 60-70%, men detta är såklart ändå värt att notera. Denna begränsning ligger dock med största sannolikhet i mjukvaran då jag knappast tror att det är något som hårdvaran skulle sätta stopp för, vilket gör att LG förhoppningsvis kan höja maxvolymen i framtida uppdateringar. En av de många nyheterna som Snapdragon 800-plattformen, som G2 är utrustad med, för med sig är att telefonen stödjer 24bit/192kHz Hi-Fi-playback. Detta ska innebära allmänt bättre ljudkvalitet, samt att G2 exempelvis stödjer ljud i FLAC-format, ett format som ger bättre ljud än det traditionella MP3-formatet. Jag får återkomma till denna aspekt senare då jag behöver testa detta noggrannare för att se hur stor betydelse detta har i praktiken, eller om det mest blir en placebo-effekt över det. Även samtalshögtalaren levererar ett klart och tydligt ljud, och några personer jag pratat i telefon med har tyckt att de hör min röst tydligare i G2 än Optimus G.

 

 

 

 

Hörlurarna som följer med G2 har namnet QuadBeat 2, och är som man kan tro uppföljaren till de första QuadBeat, som följde med Optimus G. Jag var aldrig jätteimponerad av ljudet i de första QuadBeat. De levererade förvisso ett väldigt klart ljud, men diskanten var på tok för högt ställd med alldeles för lite bas. Mitt första intryck av QuadBeat 2 är att de oerhört stilrena, med vad som i alla fall ser ut att vara polerad metall, och texten ”LG” med silvriga bokstäver. Böjningen på hörlurarna ska göra att de passar bättre i öronen, vilket de definitivt också gör. De första QuadBeat är riktigt sköna och sitter väldigt bra i öronen, men QuadBeat 2 är utan tvekan de skönaste hörlurarna jag någonsin testat. Ljudet då? Personligen tycker jag det är avsevärt bättre än i föregångarna. Diskanten är inte alls lika påträngande, och ljudet är i de nya lurarna inte lika tunt. Jag hade dock önskat att ljudet varit ännu fylligare, och den där riktiga basen saknas fortfarande. Det här med ljud är dock förstås oerhört individuellt; en ”vanlig” människa som inte är en lika inbiten ljudfreak som jag kommer med all sannolikhet tycka att ljudet är mer än tillräckligt bra.

 

 

 
 

 

/ A


Första intryck av skärmen

Skärmen på G2 är precis som på föregångaren Optimus G precis så glatt som man vill att den ska vara. En ny sak med G2 är dock att dess skärm buktar nedåt vid ramen, vilket gör det mycket behagligt att svepa med fingret utefter telefonens kant. Ett litet orosmoment är att detta byggnadssätt ska göra att skärmen blir mer benägen att få repor, men jag är tveksam till om det verkligen kommer ha någon inverkan. G2's skärm skyddas hursomhelst av Corning Gorilla Glass 3, vilket ska göra den mer reptålig än föregångarna.

 

 
 

Mitt första intryck av G2's skärm är svårt att få ner i ord. Jag har provat alla flaggskeppen med 1080p-skärmar från årets första halva, men ingen av dem är i samma klass som G2. Ibörjan av min tid med föregångaren Optimus G tyckte jag att dess skärm var en aning överskärpt, vilket gjorde att det kunde skapas vita kanter runt exempelvis text. Detta åtgärdades dock i mjukvaruuppdateringar vilket utan tvekan gjorde Optimus G till den telefon med bäst 720p-skärm. Men G2's skärm slår föregångarens med råge, och till och med min förra favorit HTC One. Om man kollar riktigt nära på de två skärmarna är såklart HTC One skarpare, till följd av dess högre PPI (samma upplösning – mindre skärmstorlek) men vid normalt avstånd till skärmen är ändå G2 den bättre. Skärpan på G2's skärm är sanslöst bra, utan att alls vara överskärpt. Detaljåtergivningen är helt fenomenal, och färgerna är ofattbart levande och verklighetstrogna. Svärtan kan såklart aldrig bli lika bra som på en Amoled-skärm, men den är imponerande bra för att vara en LCD-panel. Betraktningsvinklarna är utmärkta och är i en klass för sig jämfört med Sony Xperias skärmar.

 

 
 

LG har i och med G2 även gått från kapacitiva knappar till knappar som är en del av gränssnittet, som Google introducerade i Ice Cream Sandwich. Vilka sorts knappar man föredrar är såklart en smaksak, men det finns faktiskt flera fördelar med de nya sortens knapparna. Att de är en del av gränssnittet innebär att de kan skräddarsys av användaren. De döljs även automatiskt vid till exempel videouppspelning.

 

 
 

Mer genomgång av mjukvaran kommer inom kort!

 

/ A


Genomgång av hårdvaran

Uppackning:

 

 

 
Förpackningen är väldigt diskret. Den utmärks endast av en LG-logga samt den färgglada texten G2.

 

 

 

Lyfter vi på locket möts vi direkt av det vi väntat på. Ett lite tjockare skärmskydd är fäst på skärmen som det traditionellt brukar vara, där telefonen stoltserar med en del av hårdvaran som G2 utrustats med.

 

 

 

Fäller vi upp pappersfliken hittar vi en liten instruktionsbok. Under den finner vi de nya hörlurarna QuadBeat 2. Här finns även laddaren (5V, 1.8A), samt micro-usbkabeln.

 

 

 

Längst ner ligger ett litet G i metall, där den utstickande piggen används till att få upp luckan för microsim-kortet.

 

 

 

 

Hårdvaran:

 

På G2's framsida finner vi den 5,2” stora IPS-skärmen av full HD-upplösning, det vill säga 1080x1920 pixlar. Ovanför skärmen hittar vi längst till vänster frontkameran. Den är på 2,1MP och kan filma i 1080p. Till höger om den sitter ljussensorn, närhetssensorn och LED-notifikationslampan, och i mitten samtalshögtalaren. Under skärmen finns endast en LG-logga.

 

 

 

På undersidan hittar vi till vänster hörlursjacket och i mitten microusb-utgången, som även är en SlimPort-utgång för att kunna koppla telefonen mot exempelvis en tv. Istället för att placera högtalaren på undersidan som de flesta Androidtillverkare gör (HTC One undantaget) så har LG istället valt att placera högtalaren bredvid microusb-utgången. Detta är enligt mig oerhört välkommet, då jag aldrig gillat att ha högtalaren på baksidan. Varje gång man lagt ned telefonen på ett bord så har ljudet blivit helt dämpat vilket jag stört mig på inte bara en gång. Nu slipper man äntligen att ett sådant problem uppstår, och nu finns det enligt mig bara en enda telefon som har en bättre högtalarplacering (HTC One). Det ser ut som att G2 erbjuder stereoljud, då man kan tro att det är en högtalare till vänster om microusb-utgången och en till höger. Detta är dock bara för estetikens skull, då det i själva verket är monoljud, på grund av att det bara är den högra högtalaren som ljudet kommer ifrån. Lite synd kanske, men i slutändan är det säkerligen inget som hade haft någon stor inverkan på ljudet då de sitter såpass nära varandra. 

 

 

Längst ut till vänster är hörlursjacket placerat, till skillnad från föregångaren Optimus G och många andra telefoner där hörlursutgången är placerad på ovansidan till vänster. Det är helt individuellt om vilken placering man själv föredrar, och det går därför inte att säga att det ena är bättre än det andra. Men personligen måste jag faktiskt säga att jag är glad över att utgången den här gången sitter på undersidan. Jag lägger alltid ner telefonen i fickan med toppen neråt, då jag anser det som det mest naturliga, både när jag ska lägga ner samt ta upp telefonen. Förut när utgången suttit på ovansidan har jag när jag lyssnat på musik alltid fått ändra om så att jag lagt telefonen med ovansidan uppåt istället, vilket jag alltid irriterat mig lite på. Men som sagt – smaksak.

 

 

På ovansidan sitter en IR-sensor, samt en sekundär mikrofon för reducering av bakgrundsljud vid ljudupptagning. På den vänstra sidan hittar vi luckan för microSIM-kort. 

 

 

 

Det är på baksidan som den största förändringen finns. G2 är nämligen befriad från knappar på sidan av telefonen, då de istället är placerade på baksidan. Hur fungerar det då när telefonen ligger ner på ett bord? Jo, LG har då kommit på en väldigt fiffig lösning till det problemet. Skärmen kan väckas genom att trycka två gånger på den. För att låsa skärmen kan man trycka två gånger på valfritt ledigt område i gränssnittet, eller på notifikationslisten. Detta kändes väldigt ovant ibörjan, men bara efter någon dag ställde jag mig själv frågan, ”varför har ingen tänkt på det här förut?” När jag några gånger de senaste dagarna har återgått till min Optimus G bara för att känna skillnaden mellan telefonerna, har jag flera gånger kommit på mig själv med att försöka väcka den genom att trycka på skärmen. När jag håller en telefon med en hand har jag ofta pekfingret ungefär där G2's volymknappar är placerade, så jag har inte alls något problem med att justera volymen. Det är förstås helt upp till en själv var man föredrar att ha knapparna, men klart är iallafall att det är oerhört kul att se att LG vågar ta ut svängarna och utforska nya marker.

 

 

 

Ovanför ström- och volymknapparna finner vi kameralinsen på 13 MP och tillhörande LED-blixt. Linsen är täckt med ett tunt lager av safirglas, vilket ska göra den mer reptålig. Trots att kameran har samma upplösning som Optimus G levererar den ändå mycket bättre bilder, tack vare en ny lins med ny optik. G2 levererar tillsammans med Xperia Z1 enligt mig de bästa Androidkamerorna på marknaden just nu (ej testat Galaxy Note 3 än), och personligen tycker jag att båda två slår både Galaxy S4 och HTC One på fingrarna. Riktigt roligt att se, speciellt eftersom att LG ofta legat ett steg efter vad gäller bildkvaliteten i mobilkamerorna. Som den fotoentusiast jag är så glädjer det mig verkligen att se ett sådant lyft jämfört med föregångaren, och suget efter en riktig systemkamera blir hela tiden mindre (även om en systemkamera såklart aldrig kommer att kunna ersättas av en mobilkamera). Ett stort plus för att LG denna gång konstruerat linsen så den inte sticker ut, till skillnad från tidigare flaggskepp. Jag behöver nu inte vara lika orolig för att jag ska repa linsen varje gång jag lägger den någonstans, vilket såklart är tacksamt. Kameran kan även filma i full HD (1080p) i 60 fps, det vill säga 60 bilder per sekund. Det ska bli spännande att se hur mycket skillnad 60 fps gör i praktiken, mot det mer standardiserade 30 fps. Både stillbildskameran och videokameran kommer jag såklart att testa mer noggrant längre fram.

 

 

 

En av de mest imponerande sakerna med G2, och förmodligen även den aspekten som man först reagerar på, är den enorma skärmytan i förhållande till telefonens storlek. Telefonen mäter 138,5 cm på längden och 70,9 cm på bredden. Den är 8,9 mm tjock och väger 143 gram. Telefonen är exempelvis endast 1,9 cm längre och 0,3 cm bredare än Samsung Galaxy SIII, trots en 0,4 (!) tum större skärm. Det skiljer även bara någon ynka centimeter ner till 4,7-tummarn HTC One. Sonys nya flaggskepp Xperia Z1, som förmodligen kommer att bli G2's störste konkurrent i höst, är 3,1 cm bredare än G2 och hela 5,5 cm längre, trots en 0,2 tum mindre skärm. Xperia Z1 väger dessutom hela 27 gram mer. Det är minst sagt sanslöst imponerande att ingenjörerna på LG lyckats göra ramarna runt skärmen så smala, 2,5 mm, och man kan inte göra annat än att lyfta på hatten.

 

 

 

En telefons materialval är förmodligen det som, förutom skärmen, inbringar mest diskussioner på diverse mobilforum runt om i världen. Glas ger det högsta lyxintrycket men spricker väldigt lätt om telefonen skulle åka i backen, plast är mer hållbart om telefonen tappas men ger inte samma premiumkänsla, metall är också mer hållbart men gör att telefonen väger mer. Att vara mobilingenjör och välja ett material till sitt företags nästa flaggskepp kan inte vara det enklaste beslutet i världen, då åsikterna om materialval är så skilda. Vilket material man än väljer kommer det alltid höras klagande röster på det inte valdes det ena eller det andra materialet istället. Optimus G's baksida var täckt av glas. LG gjorde ett annat val med G2, som istället har en baksida av plast. Vad man tycker om detta är återigen individuellt, men personligen tycker jag inte det är någon dealbreaker då båda materialen som sagt för med sig sina för- respektive nackdelar. Tack vare att G2's baksida är i plast har LG kunnat rundat dess kanter rejält, vilket gör att den ligger otroligt bra i handen. Den är förvisso något halkigare än Optimus G, vilket man får ta i beaktning. Men personligen tycker jag det vägs det upp av att den ligger så bra i handen, vilket trots en något halkig baksida ger ett väldigt bra grepp.

 

 

 

Detta var en liten genomgång av hårdvaran. Imorgon kommer mina första intryck av skärmen!

 

/ A


LG G2 har anlänt!

Nu är den här.

 
 
Efter månader av längtan har LG G2 till sist anlänt, och jag kände mig som ett litet barn på julafton när det var dags att öppna paketet. För att föreviga ögonblicket spelade jag in en unboxing-video för att visa vad som finns inuti förpackningen. Nu väntar några veckor fyllda med spänning där jag ska hårdtesta telefonen och ta reda på om den lever upp till de högt ställda förväntningarna. Jag återkommer självfallet med första intryck inom kort.
 
Är det något speciellt du vill att jag ska testa eller om du har någon fråga eller fundering angående G2 så är du varmt välkommen att lämna en kommentar!
 
Följ mig gärna på Twitter och YouTube!
 
 
Specifikationer för LG G2:
 

OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
Skärm: 5.2", Full HD IPS (1080x1920) [424 PPI]
Processor: Qualcomm Snapdragon 800, 2.26GHz Quad-Core
Grafikdel: Adreno 330
RAM: 2GB
Kamera: 13MP, 1080p @ 60fps, OIS
Frontkamera: 2.1MP, 1080p @ 30fps
Lagring: 16/32GB
Batteri: 3000mAh
Datanät: 2G, 3G, 4G, LTE-Advanced

 
 
Nu kör vi!
 
 
 
 
/ A