LG G3 är presenterad!

Så har äntligen LG G3 blivit presenterad!

 

Efter månader av rykten och spekulationer har nu LG till sist visat upp G3, uppföljaren till fjolårets populära flaggskepp G2. Här kommer en sammanfattning av alla nyheter.

 

Skärmen

 

LG är i och med G3 den första av de stora tillverkarna som tar klivit upp till Quad HD, med 2560x1440 pixlar, fyra gångar så många pixlar som vanlig HD-upplösning, vilket ger en pixeltäthet på 538 ppi. Skärmen har utökats till 5.5 tum, från fjolårets 5.2. LG fortsätter att minimera dödyta, och med G3 är yttermåtten fortsatt nätta jämfört med skärmens storlek, 74.6 x 146.3 x 8.9 mm. Med andra ord samma storlek som Sony Xperia Z2 fast med 0.3" större skärm. Vikten hamnar på förhållandevis låga 149 gram.

 

Med något som LG kallar adaptive optimization ska batteritiden vara liknande som i G2, trots 75% fler pixlar. Med denna teknik justeras bland annat bildfrekvens automatiskt, för att dra så lite batteri som möjligt.

 

 

Kameran

 

Upplösningen stannar på 13Mp, här väljer istället LG att satsa på ännu bättre bildstabilisering, OIS+ (optical image stabilization +) som ska ge upp till 20% skarpare bilder för ostadiga händer samt på rörliga objekt. En av de största nyheterna är att det bredvid kameran finns en laser, som ska ge kameran en enormt mycket snabbare autofokus. Enligt LG ska det endast ta 0.276 sekunder för kameran att fokusera, vilket är ungefär lika lång tid som det tar att blinka. Nu går det att ta kort genom att trycka var som helst på skärmen. Det ska även gå ännu snabbare att ta bilder än i föregångaren G2. LG har utrustad G3 med dubbel LED-blixt. G3 även kan filma i upplösningen 4k med 30 fps, 1080p med 30 eller 60 fps, samt 720p med 30, 60 eller till och med 120 fps.

 

Även frontkameran har förbättras, med högre upplösning (2.1Mp) och bättre bildkvalitet. LG kallar den för den ultimata selfie-tagaren, då det nu ska gå att bara hålla upp handen mot kameran för att knäppa kort.

 

 

Designen

 

Baksidan har även den blivit förändrad. Volymknapparna samt strömknappen har gjorts runda och ser mer exklusiva ut än i föregångaren. Baksidan är inte längre gjort i högbland plast, utan i något som LG kallar för "metallic skin". Det är förvisso fortfarande plast, men den har tillverkats med en helt annan metod än i föregångaren, och har givits en snygg metal-look som ska göra att den blir mer tålig mot både repor och fingeravtryck. Högtalaren har tyvärr flyttats tillbaka till baksidan, vilket jag personligen tycker är lite synd. Den har dock förbättrats kraftigt gentemot föregångaren och ska ge ett kraftigare och klarare ljud. Mikrofonen har även den blivit bättre, då den nu ännu bättre ska klara av att filtrera bort oönskat bakgrundsbrus.

 

 

 

Mjukvaran

 

Mjukvaran och gränssnittet har i och med G3 fått sig en rejäl uppslipning. Medan LG med G2 satsade mycket på komplexitet, vill de med G3 istället fokusera mer på simplicitet. Gränssnittet har gjorts minimalistiskt och simpelt, med runda och stilrena ikoner.

 

En app som förbättrats rejält är det inbyggda tangentbordet, som LG enkelt kallar Smart keyboard. Det går nu att enkelt ändra storlek, genom att dra upp eller ner tangentbordsrutan. LG vill även att ögonen ska vara mer koncentrerade på tangentbordet, och inte på om det man skriver, för snabbare textinmatning. Man kan nu enkelt svepa uppåt för att välja förhandsord, samt svepa på mellanslagstangenten för att flytta textmarkören. Det nya tangentbordet ska enligt LG ta bort felskrivningar över 75% bättre än föregångaren.

 

Smart notice är att ny app vars uppgift är att underlätta så mycket som möjligt för användaren. Den kan bland annat påminna om närliggande evenemang samt väderrapporter, och baseras och optimeras efter användarens personliga bruk. Den kan även uppmärksamma användaren på exempelvis appar som inte längre används, och föreslå att avinstallera dessa för att frigöra mer utrymme. Med Smart security vill LG göra mobilanvändningen säkrare. Knock code är ett av dessa sätt, och tillåter användaren att låsa upp telefonen med 3 till 8 tappningar i ett personligt mönster var som helst på skärmen, utan att behöva slå på den först. Enligt LG ska det finnas över 80000 möjliga kombinationer, vilket ska göra det omöjligt för obehöriga att komma in i telefonen. Det går även att stänga av telefonen på distans, och göra den obrukbar om den exempelvis blivit borttappad. Vanliga Knock on återfinns självfallet även i G3.

 

 

Hårdvaran

 

Batteriet ligger kvar på 3000 mAh och är numera löstagbart. G3 stödjer även trådlös laddning. Ett oerhört välkommet tillskott är att G3 har plats för minneskort, för microSD-kort upp till 128gb. Telefonen kommer i två olika versioner, en med 16gb inbyggt lagringsutrymme med 2gb ramminne, och en mer påkostad version med 32gb lagringsutrymme och 3gb ramminne. Processorn är Qualcomms senaste värsting Snapdragon 801, som jobbar i klockfrekvensen 2.5 Ghz, med grafikdelen Adreno 330. Telefonen ska släppas i tre olika färger (metallic black, silk white och shine gold) som ska finnas tillgängliga i Sverige vid säljstarten, som beräknas ske i slutet av juni.

 

 

 

 

 

Det ska bli oerhört spännande att få prova på LG's senaste flaggskepp. Nästa tisdag, den 3e juni, sker G3's nordiska presslansering, och jag kommer givetvis vara där för att uppdatera er kring mina tankar om telefonen.

 

På återseende!

 

/ A