Skärmen

Som jag skrev i mitt förra inlägg så tycker vissa att en 5,5-tumsskärm är alldeles för mycket för en mobiltelefon. Men tack vare att dödytorna är så små, så känns det inte alls som att det trots allt är en telefon med 5,5-tumsskärm som man håller i handen. Skärmen täcker över 76% av framsidan, vilket är ett långt högre procenttal än vad både HTC One M8, Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5 har.

 

G3 är en av de allra första telefonerna som tar steget upp till Quad HD-upplösning, det vill säga 2560x1440 pixlar, fyra gånger så många som vanlig HD, vilket gör att G3 får en pixeltäthet som landar på imponerande 538 ppi! Upplösningar skapar ibland motstridiga diskussioner runt om på nätet. Många vill ha så hög upplösning som det bara går, medan andra tycker att klivet upp från Full HD är helt onödigt. Det finns givetvis både för- och nackdelar med högre upplösning. Nackdelarna är att processorn får jobba hårdare för att rendera alla pixlar samtidigt, vilket slukar mer batteri. Enligt LG har de dock vidareutvecklat batteriteknologin så att batteritiden ska vara minst lika bra som på föregångaren G2. Mina erfarenheter av batteritiden kommer senare.

 

 

 

 

 

Ett märkligt fenomen som jag reagerar över ibland, är att det ibland uppkommer en vit "aura", som en ram, runt text. Detta syns tydligast mot mörka bakgrunder. I dessa avseenden kan det ibland kännas som att texten är en aning överskärpt. Jag minns att jag reagerade på precis samma sak när jag testade Optimus G, som släpptes i februari förra året. Efter några mjukvaruuppdateringar var dock denna "aura-effekt" borta, vilket tyder på att det har troligtvis har med optimering av mjukvaran att göra.

 

 

 

 

Den höga upplösningen ger dock skärmen en sinnessjukt hög skärpa. Foton tagna med både G3 och andra kameror blir sanslöst detaljerade, och det är en ren fröjd för ögonen att kolla på bilder och videoklipp. Det finns från början två demo-videoklipp inlagda på telefonen, båda två i upplösningen Ultra HD. När man ser dessa klipp är det minst sagt imponerande över den enorma mängd detaljer som går att urskilja, långt över vad någon annan telefon erbjuder. Även svärtan samt skärmens färgåtergivning är riktigt bra. IPS-paneler kommer självklart aldrig att överträffa AMOLED-paneler på denna punkt (som ibland till och med kan bli lite överdrivna), men IPS-paneler har utvecklats snabbt bara de senaste åren, och jag tycker att G3's färgåtergivning både är bra och naturlig.

 

 

 

 

Vi är sammanlagt sju stycken tekniknördar som är ambassadörer för LG Sverige, och jag skulle vilja passa på att länka till de andra fantastiska personernas bloggar, så besök gärna dem också!

 

Joel: http://63norr.wordpress.com/

Patrik: http://lgmobilescience.wordpress.com/

Thomas: http://lg-ambassadoren.tk/

Joacim: http://lgambassadoren.wordpress.com/

Johannes: http://jnorrbacka.se/

 

/ A


Hårdvaran

Den första känslan som slår mig när jag håller G3 i min hand är att den känns exklusiv. När G3 blev presenterad var det många på Internet som blev besvikna på valet att ha plast som material, en skara som jag inte kan sälla mig till. Plast är kanske inte det material som inger allra mest lyxkänsla, men enligt mig är det det allra mest praktiska valet. Tappas telefonen i backen är det större risk att skärmen spricker om telefonen är gjord i glas eller metall, på grund av att dessa material är mycket styvare. Det fanns dock en sak jag inte var helt nöjd över gällande den fenomenala föregångaren G2, och det var att LG där valde högblank plast som baksida. Detta gjorde att telefonen blev ganska hal att hålla i, samt att fingeravtryck syntes rätt väl. Detta är dock något som LG ändrat på i och med G3.

 

 

 

 

G3's baksida är alltså gjord i plast, men en helt annan sorts plast än i föregångaren. Den är nu matt istället för blank, samt har en finish som påminner om borstad metall. Detta gör att den halkiga känslan från föregångaren inte längre infinner sig, plus att fingeravtrycken inte alls syns lika väl. Enligt LG ska detta materialval även göra baksidan mer tålig mot repor. Personligen gillar jag detta materialval starkt. Det kombinerar de praktiska fördelarna med plast, samt det mer lyxiga utseendet som borstad metall ger. Materialet kombinerat med de kraftigt rundade hörnen gör att G3 ligger fenomenalt bra i handen, då den känns helt naturlig att hålla i.

 

 

 

 

 

Många blir avskräckta när man nämner en 5,5 tumsskärm, då de tycker det är för stort. Men till er som känner så – prova att hålla i telefonen! Tack vare de enormt tunna ramarna runt skärmen blir inte telefonen alls så stor som man skulle kunna tro, och den är inte heller mycket större än konkurrenterna Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 och HTC One M8, trots en flera tiondelars tums större skärm. Det är inget snack om saken att LG verkligen ligger i framkant när det gäller att maximera skärmytan.

 

 

 

LG G2, LG G3

 

 

En annan aspekt som LG vidareutvecklat är kameran. Upplösningen är 13Mp, alltså densamma som föregångarna, men LG har jobbat mycket med att förbättra bildstabiliseringen. En av de största nyheterna med G3 är att den har ett laser-autofokus. Lasersensorn bredvid kameralinsen känner av omgivningen och stabiliserar därefter bilden, vilket enligt LG ska gå på bara 270 millisekunder. Utöver detta har G3 även fått en förbättrad optisk bildstabilisator, kallad OIS+, för att stödja lasern ytterligare. Dessa två tillsammans ska göra att det ska gå bättre än någonsin att fånga rörliga objekt på bild utan att de ska bli utsmetade. På andra sidan om kameralinsen finns nu dubbla blixtar, vilket ska ge betydligt bättre bilder vid användning av blixt för mörkerfoton. G3 kan även filma i hutlöst högupplösta 4k (3840x2160 pixlar). Det går nu även att filma i 120 fps i upplösningen 720p. Frontkameran har även den uppdaterats, med en betydligt bättre sensor där upplösningen även höjts till 2,1Mp. Kamerautvärdering och bildjämförelser kommer senare!

 

Högtalaren har även den fått sig en boost, och effekten har höjts till en watt. Den leverar både klarare ljud och en högre maxvolym än föregångaren. Även maxvolymen för hörlurar har höjts markant. Något som jag dock inte riktigt är förtjust i är att högtalaren flyttats tillbaka till den nedre delen av baksidan, till skillnad från på G2 där den satt på nedersidan. G3 har alltså fått en riktigt bra högtalare för att vara en mobilhögtalare, men nu är vi tillbaka vid problemet att ljudet dämpas när telefonen läggs ner på ett bord. Detta tycker jag är synd, men det är något man helt enkelt får vänja sig vid.

 

Batteriet är på 3000 mAh, och är nu löstagbart, vilket är toppen. Detta gör att man kan byta ut hela baksidan om man så vill, vilket gör att telefonen inte behöver bli tjockare med exempelvis ett flip case, då det bara är att ersätta det gamla bakstycket. LG har även gett G3 plats för microSD-kort, upp till 128 gb, vilket jag tycker är otroligt skönt (speciellt när man är en fotofreak som verkligen älskar att fotografera).

 

 

 

LG G2, LG G3

 

 

 

En annan sak som LG ligger i framkant med är skärmupplösningen. Mina tankar kring skärmen kommer i ett senare inlägg. Har du någon fråga om något så är du alltid varmt välkommen att lämna ett inlägg!

 

/ A


LG G3 har anlänt! (unboxing)

Efter månader av längtan har LG G3 äntligen anlänt. Här kommer en unboxing-video av telefonen!
 
 
 
 
Följ mig gärna på Twitter!
 
 
 
 
Stay tuned!
 
/ A