En titt på LG G Watch

"Simplicity is the ultimate sophistication."

 

2014 är året då smartklockan är på frammarch. I våras presenterade Google Android Wear, en ny version av operativsystemet som ska ta Android till smartklockan. Samtliga av de större tillverkarna lanserar i år sin första smartklocka, eller en uppföljare till den. LG tillhör de förstnämnda, och ska med G Watch försöka bevisa smartklockans självklara existens.

 

 

 

G Watch finns i två olika färger; helsvart eller vit/guld. Min version är i det vit/guldiga utförandet. G Watch levereras i en stilistisk kubisk förpackning med vitt lock. Förutom själva klockan ingår även dessa saker i förpackningen:

  • Laddstation

  • Micro-USB till USB sladd

  • Laddare 0.85 A

  • Bruksanvisning

 

 

 

Vi tittar lite på specifikationerna:

  • Skärmen: 1,65 tum stor med upplösningen 280×280 pixlar (vilket ger en pixeltäthet på 240 ppi)

  • Processor: Qualcomm Snapdragon 400, 1.2GHz

  • Grafik: Adreno 305

  • RAM: 512 MB

  • Lagringsutrymme: 4GB

  • Batteri: 410 mAh

  • Yttermått: 37,9 × 46,5 × 9,95 mm

  • Vikt: 63 gram

  • Sist men inte minst är klockan vattentät genom en så kallad IP67-certifiering (som innebär att telefonen är dammtät och kan sänkas ner tillfälligt i vatten)

 

 

 

Klockan sitter väldigt bra på armen, och är både diskret och stilistisk. För att ladda klockan ansluts micro-USB-sladden till laddaren och laddstationen. Därefter placeras klockan enkelt i laddstationens fack, så att laddterminalens ledare får kontakt med varandra.

 

 

 

 

LG G Watch är alltså en av de första klockorna med det färska smartklocksanpassade operativsystemet Android Wear. För att koppla samman klockan med telefonen så laddar man ner appen Android Wear från Google Play (fungerar från Android 4.3 och framåt), där synkronisering sedan sker över Bluetooth. Härifrån kan man även ändra inställningar för klockan, samt installera nya appar.

 

 

 
 

Alla händelser som sker på telefonen visas på klockan, exempelvis nyinkomna sms, mail, Facebook-meddelanden, samt Hangouts-notifikationer. Alla dessa händelser når man genom att svepa neråt på klockans skärm. Dessa kan utvidgas genom att trycka på dem. Sveper man åt vänster får man upp olika alternativ som baseras på vilken applikation det gäller. Här kan man exempelvis välja att öppna upp appen direkt på ens telefon. Notifikationerna tas bort genom att svepa åt höger.

 

 

 

 

 

Med röstkommandot "OK Google", eller genom att dubbeltappa på skärmen, kommer man till applikationslistan. Här kan man välja att bläddra mellan apparna manuellt, eller genom att använda röstkommandon. Härifrån kan man till exempel skicka iväg sms eller mail, kolla kalendern, starta GPS'en, sätta på ett alarm eller timer, eller skriva anteckningar. Härifrån kan man även nå ens egna applista, dit man själv kan installera appar.

 

 

 
 

 

Tyvärr finns inte svenska som språkval till klockan, så för att röstkommandona ska fungera som de ska så måste man köra engelska som systemspråk på både telefonen och klockan. Här önskar jag verkligen att svenska skulle finnas som alternativ. Android Wear är dock trots allt bara i sin barndom, så funktionaliteten med fler språk bör med största sannolikhet bli bättre med tiden.

 

Precis som med telefonen går det utmärkt att installera tredjepartslaunchers till klockan. Det går även att lägga in både tangentbord och dialers (så om du har headset kan du ringa samtal utan att behöva ta upp telefonen).

 

För bra apptips till klockan; läs gärna min ambassadörskollega Patriks inlägg: https://lgmobilescience.wordpress.com/2014/09/09/lg-g-watchandroid-wear-en-vecka-senare-tankar-och-tips-pa-nya-appar-till-klockan/

 

Joel och Thomas fördjupar sig mer kring klockans inbyggda appar:

http://63norr.wordpress.com/2014/09/05/g-watch-fordjupning/
http://lg-ambassadoren.tk/?p=592#more-592

 

Joacim har gjort ett vattentålighetstest för klockan: http://lgambassadoren.wordpress.com/2014/09/15/lg-g-watch-vattentalighet/

 

Klockans batteri har inga som helst problem med att hålla en hel dag. Beroende på ljusstyrka och användning kan den ibland även hålla två dagar, men personligen laddar jag den ändå varje natt, för att vara på den säkra sidan.

 

Med funktionen "always on" är enhetens skärm, som det låter, alltid påslagen (om än med sänkt ljusstyrka), med en digital klocka uppe i vänstra hörnet. Detta, tillsammans med ljusstyrkan, går självfallet att ändra. Det finns även en mängd olika klockteman att välja mellan, både med analoga och digitala klockur, med diverse olika bakgrunder och utföranden. Det går också att slå på flygplansläge, för att kunna använda klockan på flygturen. Genom att svepa neråt på hemskärmen ses enhetens batteritid, där man även kan välja att ha klockan på ljudlös eller med vibrationer för notifikationer. Det går alltså att sätta telefonen på ljud- och vibrationslös och endast ha vibrationer på klockan.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

Efter ungefär en veckas användning har jag blivit totalt fäst vid G Watch, och jag har redan börjat se den som en naturlig del av min vardag. Det är så oerhört enkelt och smidigt att få upp alla notifikationer direkt på ens armbandsur, istället för att varje gång behöva ta upp telefonen ur fickan. När jag sitter på föreläsning och känner hur telefonen vibrerar till har jag alltid behövt ta upp telefonen ur fickan, tända skärmen, och låsa upp skärmen med lösenordet, för att därmed kunna läsa det inkomna smset. Istället så kan jag nu, på en enda sekund, ha uppe smset på klockan.

 

 

 

 

 
 

Smartklockan är alltså nästa stora grej, som nu vill visa att den har en självklar plats bredvid telefonen och surfplattan. Android Wear är bara i sin födelsefas, och kommer med all säkerhet bara att bli bättre och bättre med tidens gång, med ännu större funktionalitet och utbud av appar. Nästa steg för detta är med nästkommande stora Androidversion i höst/vinter, Android L. Kanske är 2014 och 2015 åren då vanliga konsumenter börjar får upp ögonen för smartklockan, och på allvar börjar ersätta det traditionella armbandsuret. Klart är iallafall att det blir en spännande höst och vår.

 

/ A