Pressevent för Q4; LG lanserar Nexus 5X, Zero och Easy Smart

Efter en lång tid med rykten, presenterade Google i slutet av September till slut den regelrätta uppföljaren till 2013 års populära Nexus 5, döpt till Nexus 5X. Igår hade LG sin nordiska presslansering där de visade Nexus 5X, tillsammans med nya LG Zero och LG Smart Easy.

 

 

LG ZERO

 

LG pratade en del om så kallade strategiska riktningar. Målen är premium design consistency och innovation heritage; LG vill sprida flaggskeppstelefonernas premium look och användbara funktioner ner till budget- och mellanklasstelefonerna. Det finns såklart många olika målgrupper, och man vill försöka täcka upp dem med olika sorters telefoner.

 

 

För den yngre målgruppen med lättare plånböcker släpps nu LG Zero, vilken har lite enklare specifikationer men till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Baksidan är helt i aluminium, och de numera klassiska knapparna på baksidan är intakta. Kamerorna är väldigt viktiga för den här målgruppen; Zero's ligger på 13 respektive 8 Mp. Zero ärver även de smarta fuktionerna som G4 har, bland annat knock code och gesture shot.

 

 

Metallbaksidan är trevlig och telefonen ligger bra i handen. Personligen finner jag dock kamerahuset och knapparna lite för utstickande för min smak. Jag blev dock väldigt imponerad av skärmen, vilken kan vara den bästa och skarpaste 720p-skärmen jag sett.

 

 

Specifikationerna i korthet:

Skärm: 5.0” HD IPS LCD (1280x720)

Kameror: 13 MP / 8 MP

Processor: Qualcomm Snapdragon 410 1.2 GHz Quadcore

RAM: 1.5 GB

Lagring: 16 + Micro SD-läsare

Batteri: 2050 mAh

Operativsystem: Android 5.1 Lollipop

 

 
 
 
 
 
 

 

LG Easy Smart

 

Där Zero huvudsakligen riktas till den yngre publiken, är Easy Smart istället främst gjord för den äldre målgruppen. Många äldre personer tycker att smartphones är för krångliga och saknar dåtidens knapptelefoner, vilket LG löst genom att kombinera det bästa från flera världar. Easy Smart är en klassisk knapptelefon som kör Android och har en touchskärm, vilket är en kombination som många efterfrågat. Det går dessutom att förstora och förminska ikonerna efter egen smak.

 

 
 
 

Specifikationerna i korthet:

Skärm: 3.2” LCD 480x320

Kameror: 3 MP / 0.3 MP

Processor: Qualcomm Snapdragon 210 1.1 GHz Quadcore

RAM: 1 GB

Lagring: 4 GB + Micro SD-läsare

Batteri: 1700 mAh

Operativsystem: Android 5.1 Lollipop

 

Fram- och baksidan har en läderfinish (ej äkta läder som för G4) vilken både känns och ser bra ut. Skärmen är inte särskilt högupplöst, men telefonen riktas som sagt främst till äldre personer. Även fast jag personligen numera inte skulle köpa en viktelefon, är det väldigt trevligt att alternativet finns, och man kommer ju aldrig glömma hur fort det gick att skriva meddelanden på de gamla knapptelefonerna, samt vilken otrolig batteritid de hade. Telefonen finns ute nu med det rekommenderade cirkapriset 199 euro.

 

 
 
 
 
 

 

 

LG Nexus 5X

 

 

För många entusiaster så var nog säkerligen uppvisandet av Nexus 5X dagens höjdpunkt. Då Google redan presenterat telefonen tidigare fanns det inget nytt att avslöja, men det var härligt att äntligen få se och klämma på den nya Nexusen.

 

 

LG hävdar att detta är den bästa kameran någonsin på en Nexus (samma kamera finnes i 6P), vilket enligt förhandstester stämmer mycket väl.

 

 

 

LG pratade även lite om nyheterna i Android 6.0 Marshmallow, vilket bland annat inbegriper Doze, en ny funktion som ska stänga av automatiska synkroniseringar som görs när telefonen är i standbyläge. Denna avstängningsfunktion ska kunna ge dubbelt så bra batteritid i standby.

 
 

Specifikationerna i korthet:

Skärm: 5.2” Full HD IPS LCD (1920x1080)

Kameror: 12.3 MP / 8 MP

Processor: Qualcomm Snapdragon 808 Hexacore 64-bit

RAM: 2 GB

Lagring: 16 / 32 GB

Batteri: 2700 mAh

Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow

Övrigt: Fingeravtrycksläsare

 

 
 

Den största nyheten i 5X är fingeravtrycksläsaren, som är placerad på baksidan nedanför kameran. Jag blev faktiskt enormt imponerad av denna. Att registrera sitt finger går snabbt och enkelt, och det går att registrera upp till fem fingrar totalt. Att låsa upp telefonen med hjälp av fingeravtrycksläsaren är fantastiskt, det går på mindre än en sekund och på alla försök jag gjorde lyckades jag låsa upp telefonen på första försöket varje gång.

 

Baksidan består av något sorts gummerande material, inte helt olikt det i första Nexus 5. Jag är väldigt förtjust i detta, då det ligger mycket bra i handen och inte alls känns halt/glatt. Jag föredrar den vita färgen över den svarta, då den vita drar till sig aningen mindre fingeravtryck.

 

Först trodde jag att de två frontriktade högtalarna skulle innebära att telefonen skulle spela upp ljud i stereo, men så är tyvärr inte fallet. Vid samtal används endast den övre högtalaren, och vid ljuduppspelning används endast den nedre, vilket är lite synd.

 

Jag gick in i kameraläget för att försöka få en snabb hint om hur kameran presterar, och på den korta stunden blev jag faktiskt imponerad. Trots att kameran inte har optisk bildstabilisering lyckas den fokusera riktigt snabbt, och även behålla fokuset när jag sveper telefonen genom rummet.

 

Nexus 5X släpps i Norden 9 november till de rekommenderade cirkapriserna 529 euro för 32 GB lagring och 479 euro för 16 GB.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är alltid spännande att få klämma och känna på telefonerna med egna händer, och jag ser väldigt mycket fram emot att få prova på Nexus 5X, vilket du självfallet kommer att kunna läsa om här på bloggen. Stay tuned!

 

/ A