Kameran

Tillsammans med batteriet är kameran de två saker som personer är mest intresserade utav. G3 har utrustats med LG's nya laser-autofokus-teknologi, där en sensor bredvid kameralinsen använder lasern för att registrera var objekt befinner sig, för att kunna ställa in skärpan efter dessa. Enligt LG ska det gå ner mot 0,276 sekunder för lasern att ställa in skärpan. Som om detta inte vore nog har G3 även begåvats med OIS+, en uppgradering av den optiska bildstabilisatorn som satt i G2, för att stödja lasern när den inte räcker till.
 
Kort sagt - kameran i G3 är grym. Det är allt som oftast inga problem att få till skarpa bilder, och bildkvalitén leverar även den. Detaljrikedomen blir tack vare bildstabilisatorerna ännu högre än i föregångaren G2. Färgåtergivningen är även den riktigt bra. I ett flertal blindtester på tekniksidor runt om på Internet har G3 och Samsung Galaxy S5 blivit framröstade som mobilerna med de bästa kamerorna. Här kommer några bilder och videoklipp från G3 och G2.
 
Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.
 
 
 
 
 
G3 kan även filma i 120 fps i 720p.
 
 
G3
 
G2
 
G3
 
G2
 
G3

G2
 
G3 - HDR
G2 - HDR
 
G3
 
G2
 
G3 - mörkt
 
G2 - mörkt
 
G3 - blixt
 
G2 - blixt
 
 
Det är dock när man tar bilder på objekt i rörelse som G3 imponerar som mest. Här är en bild tagen av min ambassadörskollega Joacim:
 
 
 
 
Som vanligt är du varmt välkommen att lämna en kommentar om du har någon fråga!
 
/ A

Batteritest

Det som de flesta personer haft frågor om angående G3, gäller batteriet - hur är egentligen batteritiden? För att ta reda på detta på ett mer strukturerat sätt så ställde jag G3 och G2 mot varandra i ett batteritest. Jag laddade upp båda telefonerna till 100%, satte ljusstyrkan på 50%, stängde av WiFi och mobildata, och slog på en 1080p-film (Inception) som därmed fick loopas om och om igen tills batteriet tog slut.
 
Efter 7 timmar och 50 minuter gick G3 ner till 5% batteri, och kunde därmed inte längre spela upp videofilen.
 
 
Nu var förvisso detta ett idealfall där som sagt både WiFi och mobildata var avstängt, men det är ändå ganska imponerande. Vad som dock var ännu mer imponerande, var att G2 hade 40% kvar av batteriet när G3 gick ner på 5. Detta bevisar hur mycket mer processorkraft som går åt för att rendera 78% fler pixlar, och därmed blir batteritiden lidande. Detta säger dock inte att batteriet i G3 på något sätt är dåligt - tvärtom. Faktumet är dock att det är G2's batteri som är helt sanslöst bra, och G2 är fortfarande den obesegrade kungen när det gäller batteritid. Det är dock inga som helst problem att få G3's batteri att räcka en hel dag, och vid vardagligt användande av telefonen brukar jag vanligtvis få ut ungefär 4 timmars skärmtid.
 
Värt att notera är att ett batteri behöver ett antal laddning för att bli helt kalibrerat och nå sin fulla potential, och det är inte helt säkert att min egen G3 nått denna peak ännu.
 
 
 
 
/ A

Benchmarks

De flesta bryr sig kanske inte om vad det sitter för processor eller grafikdel i telefonen de köper, det kanske bara är någon speciell del av telefonen som gjort att de valt just den, exempelvis kameran eller skärmen. Många djupt teknikinsatta vill dock ofta ha den allra senaste tekniken som finns på marknaden.

I det här testet har jag ställt G3 mot G2 i några olika benchmarkprogram. G3 kör som sagt Snapdragon 801 med grafikdelen Adreno 330, medan G2 kör Snapdragon 800 med samma grafikdel. Eftersom att telefonerna har samma grafikdel är det förväntat att G3 kommer att prestera något sämre i program som renderar i telefonens fulla upplösning, till följd av ett 78% högre pixelantal i G3.

 
Värt att ha i åtanke är att testen inte speglar vardagligt användande. Benchmarkprogram brukar aldrig riktigt ge helt rättvisa resultat, utan de är mer tänkta som en fingervisning i hur bra telefonerna teoretiskt kan prestera när de pressas till max. Resultaten kan även variera något från gång till gång som programmen körs.
 
(G3 till vänster, G2 till höger)
 
 
AnTuTu
 
 
 
 
Vellamo
 
 
 



GFX Bench
 
 
 
 
 
Epic Citadel
 
 
 
 
 
Det bör återigen tilläggas att resultaten ska tas med en liten nypa salt, då benchmarktester inte riktigt speglar vardagligt användande.
 
Testen visar det förväntade: i program som renderar i upplösningen 1080p vinner G3, medan det omvända oftast gäller vid rendering i native upplösning. Det är dock inga extrema skillnader det handlar om.
 
 
 
 
/ A

Mjukvaran

Simple is the new smart. Dessa har varit LG's ledord vid utformandet av G3, i huvudsak vid utvecklingen av mjukvarans nya gränssnitt. G2 fick mycket lovord och beröm, men en sak som kritiserades av många var just gränssnittet. Men från att i G2 ha försökt få in så mycket funktioner som möjligt, har LG i och med G3 gett gränssnittet ett helt nytt utseende, ett som är mycket mer avskalat, minimalistiskt. Alla ikoner har gjorts om, från fyrkantiga utseenden med skuggor, till enkla runda ikoner utan diverse pålagda effekter. Notifikationsmenyn har gjorts halvtransparent, och flera förinstallerade appar har slagits ihop för att göra systemet mindre plottrigt. Personligen älskar jag det nya gränssnittet, det känns mycket renare och mer stilrent – G2'ans interface känns nu en smula gammalt och tråkigt i jämförelse.

 

Något som jag dock reagerat lite på, är att G3 känns något mer tungdriven än G2. Det är inte riktigt samma rapphet och flyt som i föregångaren och ibland hackar det till lite i menyerna. G2 å ena sidan hade det bästa flytet jag någonsin känt i alla telefoner jag provat, så kanske har man blivit lite bortskämd. G3's processor Snapdragon 801 är i runda slängar 20-25% snabbare än föregångaren 800 som satt i G2, men det är nu 78% fler pixlar som ska renderas, vilket såklart kräver processorkraft. För att få helt perfekt flyt med Quad HD-upplösning kanske det egentligen krävs en ännu starkare processor, eller så är det något som kanske kan nås senare med ännu bättre optimering av mjukvaran.

 

Nedan följer ett antal skärmdumpar från det nya gränssnittet i G3 (till vänster) samt jämförelser med gränssnittet i G2 (till höger):

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

För en mer utförlig genomgång av mjukvaran, besök gärna min ambassadörskollega Patriks blogg, http://lgmobilescience.wordpress.com/2014/06/25/mjukvaran-och-g3/. Joacim har sammanställt vilka appar som finns förinstallerade, http://lgambassadoren.wordpress.com/2014/06/25/vilka-appar-foljer-med-g3-fran-start/.

 

/ A