Genomgång av hårdvaran

Uppackning:

 

 

 
Förpackningen är väldigt diskret. Den utmärks endast av en LG-logga samt den färgglada texten G2.

 

 

 

Lyfter vi på locket möts vi direkt av det vi väntat på. Ett lite tjockare skärmskydd är fäst på skärmen som det traditionellt brukar vara, där telefonen stoltserar med en del av hårdvaran som G2 utrustats med.

 

 

 

Fäller vi upp pappersfliken hittar vi en liten instruktionsbok. Under den finner vi de nya hörlurarna QuadBeat 2. Här finns även laddaren (5V, 1.8A), samt micro-usbkabeln.

 

 

 

Längst ner ligger ett litet G i metall, där den utstickande piggen används till att få upp luckan för microsim-kortet.

 

 

 

 

Hårdvaran:

 

På G2's framsida finner vi den 5,2” stora IPS-skärmen av full HD-upplösning, det vill säga 1080x1920 pixlar. Ovanför skärmen hittar vi längst till vänster frontkameran. Den är på 2,1MP och kan filma i 1080p. Till höger om den sitter ljussensorn, närhetssensorn och LED-notifikationslampan, och i mitten samtalshögtalaren. Under skärmen finns endast en LG-logga.

 

 

 

På undersidan hittar vi till vänster hörlursjacket och i mitten microusb-utgången, som även är en SlimPort-utgång för att kunna koppla telefonen mot exempelvis en tv. Istället för att placera högtalaren på undersidan som de flesta Androidtillverkare gör (HTC One undantaget) så har LG istället valt att placera högtalaren bredvid microusb-utgången. Detta är enligt mig oerhört välkommet, då jag aldrig gillat att ha högtalaren på baksidan. Varje gång man lagt ned telefonen på ett bord så har ljudet blivit helt dämpat vilket jag stört mig på inte bara en gång. Nu slipper man äntligen att ett sådant problem uppstår, och nu finns det enligt mig bara en enda telefon som har en bättre högtalarplacering (HTC One). Det ser ut som att G2 erbjuder stereoljud, då man kan tro att det är en högtalare till vänster om microusb-utgången och en till höger. Detta är dock bara för estetikens skull, då det i själva verket är monoljud, på grund av att det bara är den högra högtalaren som ljudet kommer ifrån. Lite synd kanske, men i slutändan är det säkerligen inget som hade haft någon stor inverkan på ljudet då de sitter såpass nära varandra. 

 

 

Längst ut till vänster är hörlursjacket placerat, till skillnad från föregångaren Optimus G och många andra telefoner där hörlursutgången är placerad på ovansidan till vänster. Det är helt individuellt om vilken placering man själv föredrar, och det går därför inte att säga att det ena är bättre än det andra. Men personligen måste jag faktiskt säga att jag är glad över att utgången den här gången sitter på undersidan. Jag lägger alltid ner telefonen i fickan med toppen neråt, då jag anser det som det mest naturliga, både när jag ska lägga ner samt ta upp telefonen. Förut när utgången suttit på ovansidan har jag när jag lyssnat på musik alltid fått ändra om så att jag lagt telefonen med ovansidan uppåt istället, vilket jag alltid irriterat mig lite på. Men som sagt – smaksak.

 

 

På ovansidan sitter en IR-sensor, samt en sekundär mikrofon för reducering av bakgrundsljud vid ljudupptagning. På den vänstra sidan hittar vi luckan för microSIM-kort. 

 

 

 

Det är på baksidan som den största förändringen finns. G2 är nämligen befriad från knappar på sidan av telefonen, då de istället är placerade på baksidan. Hur fungerar det då när telefonen ligger ner på ett bord? Jo, LG har då kommit på en väldigt fiffig lösning till det problemet. Skärmen kan väckas genom att trycka två gånger på den. För att låsa skärmen kan man trycka två gånger på valfritt ledigt område i gränssnittet, eller på notifikationslisten. Detta kändes väldigt ovant ibörjan, men bara efter någon dag ställde jag mig själv frågan, ”varför har ingen tänkt på det här förut?” När jag några gånger de senaste dagarna har återgått till min Optimus G bara för att känna skillnaden mellan telefonerna, har jag flera gånger kommit på mig själv med att försöka väcka den genom att trycka på skärmen. När jag håller en telefon med en hand har jag ofta pekfingret ungefär där G2's volymknappar är placerade, så jag har inte alls något problem med att justera volymen. Det är förstås helt upp till en själv var man föredrar att ha knapparna, men klart är iallafall att det är oerhört kul att se att LG vågar ta ut svängarna och utforska nya marker.

 

 

 

Ovanför ström- och volymknapparna finner vi kameralinsen på 13 MP och tillhörande LED-blixt. Linsen är täckt med ett tunt lager av safirglas, vilket ska göra den mer reptålig. Trots att kameran har samma upplösning som Optimus G levererar den ändå mycket bättre bilder, tack vare en ny lins med ny optik. G2 levererar tillsammans med Xperia Z1 enligt mig de bästa Androidkamerorna på marknaden just nu (ej testat Galaxy Note 3 än), och personligen tycker jag att båda två slår både Galaxy S4 och HTC One på fingrarna. Riktigt roligt att se, speciellt eftersom att LG ofta legat ett steg efter vad gäller bildkvaliteten i mobilkamerorna. Som den fotoentusiast jag är så glädjer det mig verkligen att se ett sådant lyft jämfört med föregångaren, och suget efter en riktig systemkamera blir hela tiden mindre (även om en systemkamera såklart aldrig kommer att kunna ersättas av en mobilkamera). Ett stort plus för att LG denna gång konstruerat linsen så den inte sticker ut, till skillnad från tidigare flaggskepp. Jag behöver nu inte vara lika orolig för att jag ska repa linsen varje gång jag lägger den någonstans, vilket såklart är tacksamt. Kameran kan även filma i full HD (1080p) i 60 fps, det vill säga 60 bilder per sekund. Det ska bli spännande att se hur mycket skillnad 60 fps gör i praktiken, mot det mer standardiserade 30 fps. Både stillbildskameran och videokameran kommer jag såklart att testa mer noggrant längre fram.

 

 

 

En av de mest imponerande sakerna med G2, och förmodligen även den aspekten som man först reagerar på, är den enorma skärmytan i förhållande till telefonens storlek. Telefonen mäter 138,5 cm på längden och 70,9 cm på bredden. Den är 8,9 mm tjock och väger 143 gram. Telefonen är exempelvis endast 1,9 cm längre och 0,3 cm bredare än Samsung Galaxy SIII, trots en 0,4 (!) tum större skärm. Det skiljer även bara någon ynka centimeter ner till 4,7-tummarn HTC One. Sonys nya flaggskepp Xperia Z1, som förmodligen kommer att bli G2's störste konkurrent i höst, är 3,1 cm bredare än G2 och hela 5,5 cm längre, trots en 0,2 tum mindre skärm. Xperia Z1 väger dessutom hela 27 gram mer. Det är minst sagt sanslöst imponerande att ingenjörerna på LG lyckats göra ramarna runt skärmen så smala, 2,5 mm, och man kan inte göra annat än att lyfta på hatten.

 

 

 

En telefons materialval är förmodligen det som, förutom skärmen, inbringar mest diskussioner på diverse mobilforum runt om i världen. Glas ger det högsta lyxintrycket men spricker väldigt lätt om telefonen skulle åka i backen, plast är mer hållbart om telefonen tappas men ger inte samma premiumkänsla, metall är också mer hållbart men gör att telefonen väger mer. Att vara mobilingenjör och välja ett material till sitt företags nästa flaggskepp kan inte vara det enklaste beslutet i världen, då åsikterna om materialval är så skilda. Vilket material man än väljer kommer det alltid höras klagande röster på det inte valdes det ena eller det andra materialet istället. Optimus G's baksida var täckt av glas. LG gjorde ett annat val med G2, som istället har en baksida av plast. Vad man tycker om detta är återigen individuellt, men personligen tycker jag inte det är någon dealbreaker då båda materialen som sagt för med sig sina för- respektive nackdelar. Tack vare att G2's baksida är i plast har LG kunnat rundat dess kanter rejält, vilket gör att den ligger otroligt bra i handen. Den är förvisso något halkigare än Optimus G, vilket man får ta i beaktning. Men personligen tycker jag det vägs det upp av att den ligger så bra i handen, vilket trots en något halkig baksida ger ett väldigt bra grepp.

 

 

 

Detta var en liten genomgång av hårdvaran. Imorgon kommer mina första intryck av skärmen!

 

/ A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback