UX 4.0 - En genomgång av mjukvaran

LG har i G4 uppdaterat det nya kraftigt omarbetade gränssnitt som medföljde G3. Det nya gränssnittet baseras på Android 5.1 Lollipop och kallas för UX 4.0. UX 4.0 går i samma spår som föregångaren, med minimalistisk, simpel och avskalad design.
 
 
 
 
 
De versioner av föregångaren G3 som vi ambassadörer fick var den enklare versionen med endast 2GB, vilket tyvärr märktes tydligt i mjukvaran. Telefonen var inte alls lika rapp och mjuk i övergångarna som G2, utan hackade ibland till vid till och med enklare sysslor som bläddring i hemskärmar och menyer. Detta var tydligen inte alls fallet för versionen med 3GB RAM som telefonen bevisligen var optimerad för, vilket gjorde det svårt att recensera mjukvaran på ett bra sätt. Med G4 har LG bestämt sig för att bara köra på en enda version, med 32GB lagring och 3GB RAM. Detta är jag tacksam och glad för, då jag tycker det är lite märkligt att som med G3 göra en sämre och billigare version av ett framhållet flaggskepp, där den versionen även är betydligt mindre rapp än föregångaren. Att ha en enda modell borde även förenkla administration och utrullning av uppdateringar.
 
Jämfört med 2GB-versionen av G3 märks det med en gång att G4 är galet mycket snabbare. Bara en sådan sak som att klicka fram inställningsmenyn går ungefär dubbelt så snabbt, och de plötsliga laggen vid hemskärmsmenyerna finns som tur är inte längre kvar. Det är nu en fröjd att kunna multitaska utan att behöva småirritera sig på plötsliga hackningar.
 
 
 
 
 
Gränsnittet har iochmed G4 enligt mig blivit riktigt snyggt. På många ställen var viss text i G3 onödigt stor, något som nu justerats. Texten har på många ställen blivit lite mindre och färgerna har justerats något, vilket tillsammans med små designändringar här och där skapar ett enhetligt och väldigt stilrent intryck.
 
 
       
 
G4 till vänster, G3 till höger
 
 
       
 
G4 till vänster, G3 till höger
 
 
       
 
G4 till vänster, G3 till höger
 
 
       
 
G4 till vänster, G3 till höger
 
 
       
 
G4 till vänster, G3 till höger
 
 
 
 
 
 
Med det förbättrade Smart Bulletin finns det mesta samlat på samma ställe - LG Health, den förbättrade kalendern, musikappen, Quickremote (som gör att telefonen går att använda som en fjärrkontroll), Smart settings samt Smart tips.
 
 
 
 
 
LG Health är en träningsapp där det exempelvis går att ställa in personliga mål, spårning vid exempelvis promenader eller joggingturer, och dagliga sammanfattningar av ens prestationer. Med Smart settings går det att ställa in så att olika funktioner startar eller stängs av i enlighet med vad man gör eller var man är. Efter att ha angivit sitt hem som GPS-position går det exempelvis att ställa in så att ljudprofilen ändras eller bluetooth och wifi automatiskt sätts på eller stängs av när man kommer hem. Smart tips ger kort sagt enkla tips på funktioner som finns att tillgå.
 
 
 
 
 
Precis som för föregångaren G3 finns även appen QSlide inbakad, som gör det möjligt att öppna vissa program i små fönster istället för i fullskärm, samt ändra position och transparens på dessa. Apparna som stödjer QSlide är videoappen, webbläsaren, samtal, kontakter, sms, kalender, e-post, filhanterare samt miniräknare.
 
 
 
 
 
 
 
Kalenderappen respektive SMS-appen i QSlide-format. Position, storlek och transparens går att ändra fritt.
 
 
 
Anteckningsappen QuickMemo+ finns också med, och har förbättrats. Denna kan startas när som helst, och är väldigt användbar om man exempelvis läser en artikel eller surfar på internt och vill stryka under ett intressant stycke, eller om en anteckning behöver göras utan att lämna appen man för tillfället befinner sig i.
 
 
 
 
 
Nu erbjuds dessutom fullständig kontroll över den virtuella pennan. Det går att ändra både transparens och tjocklek på den efter ens egna önskemål och preferenser. Det går därmed att ställa in både en överstrykningspenna, eller en tjockare eller tunnare vanlig penna. Dessutom kan man nu ställa in vilken färg som helst, genom att flytta slidern över färgstrecket. Bilderna går sedan att spara till galleriet i bildform eller till QuickMemo+ i anteckningsform.
 
 
 
 
 
 
Sist men inte minst är funktionerna KnockOn och KnockCode intakt. Dessa innebär att du kan låsa upp telefonen genom att dubbeltrycka på skärmen, vilket även fungerar för att låsa telefonen igen. Med KnockCode går det att ställa in ett personligt tryckningsmönster vilket därmed fungerar som en pinkod, detta mönster kan användas för att direkt låsa upp telefonen även när skärmen är släckt. Dessa funktioner har för mig blivit helt oumbärliga sedan introduktionen i G2, och varje gång man använder någon telefon som inte är från LG som inte har dessa funktioner, så tycker man alltid att känns krångligt och ovant att behöva låsa upp telefonen på sidoknappen. Jag har blivit extremt fäst vid att ha ström- och volymknapparna på baksidan, och tycker idag att det är enormt mycket skönare att ha dem där än den konventionella placeringen på sidan eller toppen.
 
 
Detta var en genomgång av det nya gränssnittet UX 4.0 som medföljer LG G4. Som vanligt: om det är någonting du undrar om inte besvarades i det här inlägget, lämna gärna en kommentar så ska jag svara så fort jag kan!
 
/ A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback